Visegrad 4 Juniors

Országúti Kerékpáros Ifjúsági Világkupa - 2020. augusztus 26-27-28., Magyarország

Közösségi és nyelvi ikonok

Facebook oldalInstagram oldalEnglish site

Keresés az oldalon

Visegrád 4

A Csehszlovákia felbomlása után négytagúvá váló csoport kezdeti célja a tagok mihamarabbi Európai Uniós és NATO integrációjának segítése, a demokratikus és piacgazdasági átalakulás gyorsítása és a térségen belüli többszintű kapcsolatok erősítése volt.

A fő célok elérése, a 2004-es EU bővítés után a V4-ek – immár teljes jogú EU- és NATO-tagként – megújították együttműködésüket, kitűzve a térség gazdasági felzárkózásának segítését, a kül- és Európa-politikai közös érdekérvényesítést, a társadalmak közti kapcsolatépítést és a régió globális láthatóságának növelését.

A Visegrádi Csoport országainak kormányfői

A Visegrádi Csoport országainak kormányfői 2016. július 16-án, Varsóban
(Fotó: P. Tracz / KPRM)

A rugalmas, informális együttműködés a közös érdekekre és értékekre koncentrál. A V4-ek kormányzati és más intézményei, vezetői számos témában egyeztetik tapasztalataikat, terveiket és álláspontjaikat, közösen alakítva az EU-n belüli döntéshozatalt is. A külpolitikán (például az EU-bővítés támogatása) és az EU napirend fontos elemein (például kohéziós politika, migráció, agrárügyek, gazdaság, energia- és klímapolitika) túl a tudomány és innováció, infrastruktúra és határmenti együttműködés, védelempolitika, adó- és vámügyek, környezetvédelem mind szerepelnek a Visegrádi Csoport napirendjén. A V4-eknek ma egyre fontosabb szerepük van a térségi érdekek érvényesítésében az EU jövőjéről szóló viták során.

A Visegrádi Négyek fontos további célja a regionális együttműködés gondolatának mindennapossá tétele a résztvevő államok társadalmai körében. Ezt segíti a 2000-ben a négy kormány által létrehozott Nemzetközi Visegrádi Alap, amely a V4 Kerékpárversenyt is támogatja. Az Alap kulturális, tudományos, oktatási, turisztikai és más projekteket, valamint mobilitási ösztöndíjakat finanszíroz, segítve a régió polgárai és intézményei közti kapcsolatok erősítését. A V4-ek az Alap tevékenységét balkáni, kelet-európai és dél-kaukázusi országokra is kiterjesztették, ezáltal hozzájárulva e térségek demokratikus átalakulásához és EU-standardokhoz való közeledéséhez.

Kapcsolódó linkek:
A Visegrádi Csoport honlapja
A Külgazdasági és Külügyminisztérium honlapja

Megosztás és like

Érmek

Visegrad 4 Juniors szakasz 1
Visegrad 4 Juniors szakasz 2A
Visegrad 4 Juniors szakasz 2B
Visegrad 4 Juniors szakasz 3

Városok

Nyíregyháza Ibrány
Vásárosnamény

Partnerek és támogatók

Partnerek és támogatók
Copyright

©2019-2020 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!